Sissela Smith

Hästar har alltid funnits i mitt liv, min mamma var ryttare och morfar hade travhästar. Jag började på ridskola där jag fick lära mig rida och fick många kompisar. På ridskolan lärde man sig rutiner, ansvar, ödmjukhet, hur man uppförde sig omkring djur och människor, samt kärlek.

Jag provade många idrotter när jag gick i skolan, även olika grenar inom hästsport. Voltige, dressyr, fälttävlan och hoppning. Men hoppningen kändes mer naturligt och mitt fokus hamnade där.

När jag var omkring 10 år började jag tävla mer och mer, då växte även tävlingsmänniskan hos mig fram. Tidigt började jag lära mig motgångar och framgångar, ju mer jag tränade ju mer framgångar fick jag. Men även motgångarna är något positivt, där kan jag lära mig av misstagen för att bli bättre.

Ingen ryttare eller idrottare är en superstjärna från början. Alla börjar nånstans och klättar uppåt. Att alltid vara villig att lära sig är nyckeln, och aldrig ge upp oavsett vad. Framgång kommer inte lätt men när det gör det, är en magisk känsla.

Jag kommer inte från en familj med mycket pengar som kunde köpa hästar till mig, men jag uppskattade det jag hade, träna och lärde mig med mål att bli så bra ryttare som jag bara kan bli. Tillslut hade jag andra hästägare som ville att jag skulle rida deras hästar. Sen fick jag sponsorer, fler hästägare, fick jobberbjudande i Tyskland hos då världens bästa ryttare och idag huvudryttare i ett stall och utbildar hästar till högsta nivån.

Allt började på ridskolan. Ingen dröm är för stor, om man vill vara en hästskötare eller ryttare en vacker dag. I grunden är kärleken till hästen den lågan som brinner mest hos mig och gemenskapen till detta djur är än idag minst lika magisk som den var när jag var en liten flicka.

Meriter

  • SM allsvenskan guld 2017 och brons 2019
  • SM silver 2018 och guld 2020
  • NM guld, silver och brons
  • Vinst prins Carl-Philips pris Globen Stockholm horse show 2011 Främsta skandinaviska ekipage EM 2011
  • 2 Grand Prix segrar 2020