Edith Jernstedt

Alltid innan ett viktigt lopp under en viktig tävling gör jag alltid samma slags rutin, jag simmar in, gör en start, går och byter om, äter något, värmer upp, stretchar, försöker höja pulsen och andas ut. Det är dags… Jag kan det här, jag har tränat och förberett mig för just det här loppet. Min familj sitter på läktaren och hejar på mig, min gröna Västerås prick av vänner och tränare likaså. Jag går ut på arenan och möter min pappa med blicken, han gör tummen upp och jag nickar. Nu kör vi. Det här är det bästa jag vet.

När jag var 4 år lärde jag mig simma. Min 10 år äldre storasyster som också är min största förebild simmade även hon, så jag tittade på hur hon gjorde och sen gjorde jag likadant. Lätt som en plätt tänkte jag. Sedan dess har varit fast, jag började tävla när jag var 7 år och redan då förstod jag att jag vill fortsätta med det här. Jag spelade även fotboll när jag var liten men sen var jag tvungen att välja mellan sporterna och jag var kär i vattnet.

Idag simmar jag 8 gånger i veckan och gymmar 2-5 gånger i veckan. Och tack vare simningen har jag fått vänner runt om i hela landet och har jag rest till flertal länder för att träna och tävla. Jag har fått lära mig så otroligt mycket om mig själv och min kropp. Den klarar mer än vad man faktiskt tror.

Det är inte alltid en dans på rosor att idrotta, men för mig blir det så värt det när det är dags för att tävla och jag ser resultat.
Idrotten har format mig till den jag är, jag har alltid tyckt det är kul att röra på mig och tack vare idrotten har jag fått disciplin, kontroll och självförtroende.

Att idrotta är både viktigt men också kul och det behöver inte kosta så mycket. Simning är inte bara en sport utan simkunnighet är otroligt viktigt. Min mamma lärde sig aldrig riktigt att simma, redan när hon var liten bestämde hon sig att hennes framtida barn måste vara simkunniga och gå i simskola. Det är otroligt viktigt med simkunnighet då det till och med räddar liv.
Och se vart det ledde mig idag.


Meriter:

  • SumSim (ungdoms SM, upp till 16 år) = 29 guld
  • Junior SM (upp till 20) = 12 guld
  • Senior SM = 5 guld
  • Internationella = 2 guld
  • Med i SOK (Sveriges Olympiska kommittés) program ”talang 2022”
  • Uttagen i Seniorlandslaget
  • Vinnare av årets glasmick 2019
  • Utsedd till Årets överraskning inom svensk ungdoms och junior simning 2018